פורסם ב הדרכות, כללי

מדריך למתחילות – סקראפ דיגיטלי

מה זה בכלל סקראפ דיגיטלי?

סקראפ דיגיטלי הוא נישה בתחום הסקראפבוקינג – תחום שבו יוצרים יצירות אמנות דו-ממדיות על ידי שילוב של אלמנטים שונים במטרה לשמר זיכרונות.

בעזרת סקראפ דיגיטלי אפשר להכין דפי אלבום, כרטיסי ברכה, פוסטרים, פרויקטים של בתי הספר, גיליונות עבודה, פעילויות לכיתה/קבוצה, הזמנות, קישוטים, אריזת מתנה, נייר מכתבים, לוחות שנה ועוד כל כך הרבה דברים נוספים.

ניתן להדפיס את פריסות דפי האלבומים הדיגיטליים כדפים בודדים ולהוסיף לאלבומי הסקראפ המסורתיים, להדפיס לאלבום פיזי או לשתף עם המשפחה והחברים באופן דיגיטלי. אפשר גם להדפיס את העיצובים על חולצות, תיקים, תגיות, מגנטים ועוד!

מהם היתרונות של סקראפ דיגיטלי?

  • זה נוח, מסודר וניתן לעבוד בכל מקום שיש מחשב או טלפון – אין נייר, נצנצים או דבק לנקות אחרינו.
  • זה ירוק – אין בזבוז חומרים וזה לא מייצר אשפה
  • לא תופס מקום פיזי, לא צובר "אבק" ולא נאבד אם שומרים על ענן.
  • אין את תופעת "ליטוף הדפים" והפחד להשתמש בהם, לעולם לא יגמר לך הדף האהוב עלייך!
  • התאמה אישית והכנת עותקים – ניתן להכין כל דבר ולכולם. אפשר להשתמש באותה תבנית כמה שתרצו.
  • אין צרוך לפתח תמונות ולהחליט כמה ובאיזה גודל- אפשר להוסיף ולשנות את התמונות ואת הגודל בקלות ולפי הצורך.
  • זה זמין ומיידי – אפשר להוריד קיטים ברגע, לבצע קניות מידיות בלי לחכות למשלוח.
  • הדפים שטוחים וקלים יותר אחרי הדפסה- אפשר לשלב יותר דפים באלבום ועדיין ליצור אלבום קל משקל.
  • ואולי היתרון החשוב מכולם –  אפשר לתקן טעויות! זה מאוד משחרר לנסות טכניקות וסגנונות חדשים בידיעה שאם את לא אוהבת את יכולה לשנות.

"זה נשמע טוב, אבל יותר מידי אוהבת מוצרי נייר – לא יכולה לוותר על זה"

אחד החסרונות בסקראפ דיגיטלי הוא החוסר בפרוייקט פיזי והסיפוק כשיש לנו כשאנחנו יוצרות משהו במו ידנו.

אין כמו נייר, לא יהיה כמו טרימר ואין תחליף לדבק. כאן נכנס המקום של הסקראפ ההיברידי! (כן, כן יש דבר כזה :).

גם אני בעצמי מאוהבת במוצרי נייר וכשהבנתי שאין לו תחליף, גיליתי שיטה שמשלבת את שניהם יחד – שילוב של יצירה דיגיטלית ונייר!

הפתרון הוא כזה – אפשר להתחיל פרויקט דיגיטלי, להדפיס אותו ולהמשיך לעבוד עליו פיזית עם הציוד שלך והטכניקות שאת אוהבת כדי ליצור מה שמכונה דף היברידי

אפשר להוסיף פתיחות, אלמנטים, הבלטות, מדבקות ועוד. הסקראפ ההיברידי הוא עוד תחום שלם ולכן לא נכנס אליו כרגע, אבל כן נתעמק בו בהמשך. הנה קצת השראה מהפינטרסט:

מה עושים עם זה אחר כך?

שאלה שאני שומעת הרבה מאוד! יוצרות מתלהבות מהאפשרויות הבלתי מוגבלות של הסקראפ הדיגיטלי אבל לא מבינות מה לעשות עם זה אחר כך.

זו שאלה שאפשר גם לשאול על אלבום פיזי, מה עושים איתו אחר כך? שומרים!

הרי כל המהות של סקראפבוקינג היא תיעוד זיכרונות. בעלי שאל אותי פעם "למה את צריכה כל כך הרבה אלבומים? מה נעשה איתם?" – אמרתי לו שיש להם שימוש רגשי, אני נהנית להכין אותם, נהנית להכין מתנות למשפחה וחברים, נהנית לתעד את החיים שלנו ולשמור אותם בצורה פיזית.

אז גם בסקראפ דיגיטלי אנחנו פשוט שומרות זכרונות ונהנות לשמר אותם בצורה יפה ואסתטית!

אפשר לשמור את העיצובים שהכנתן בענן, במחשב, בתיקייה משותפת, בטלפון, אפשר לשלוח למשפחה, לחברים. ממש כמו אלבום פיזי שנשמר על מדף או ארון, האלבום הדיגיטלי נשמר על המחשב.

כמובן שאפשר גם להדפיס! אפשר להכין אלבומים דיגיטליים נפלאים בזכות הסקראפ הדיגיטלי.

הסקראפ הדיגיטלי נותן פתרון לכל אלו שאוהבות ומתחברות לדיגיטל ולעיצוב גרפי, לכאלה שאין להן את כל החומרים והכלים בבית שמאפשרים להן ליצור דפים מעוצבים מושקעים, למי שמעוניינת להכין אלבום דיגיטלי אבל יודעת שרק לשים תמונות לא מספיק ולכל מי שמסקרן אותה התחום ורוצה פשוט לנסות.

איך מתחילים?

כל מה שצריך כדי להתחיל לעשות סקראפ דיגיטלי הוא מחשב, פלאפון או אייפד עם תוכנה לעיצוב גרפי, אלמנטים וכמובן תמונות.

אני ממליצה לעבוד עם מחשב, לטעמי נוח וקל יותר. לגבי תוכנות לעיצוב גרפי, יש המון, והמובילה שבהם היא חברת ADOBIE– אשר מוכרת את התוכנות – פוטושופ, פוטושופ אלמנטס, אילוסטייטור, אינדיזיין ועוד ועוד. השימוש בתוכנות של אדובי הינן בתשלום ודורשות למידה מוקדמת כדי להשתמש בהן.

מלבד התוכנות של אדובי, יש עוד כמה אפשרויות בתשלום לעיצובי סקראפ דיגיטלי – My Memories Suite, Forever Artisan, Craft Artist.

יש גם את  Project Life app, שמאפשר למי שאוהבת עיצוב של אלבומי כיסים לעצב וליצור פריסות מהממות, התבניות הן של פרוג'קט לייף וניתן להתקין את האפליקציה בטלפון ולנסות בחינם.

וכמובן, האהובה עלי ביותר- Canva, תוכנת אונליין לעיצוב גרפי חינמית שמאפשרת לנו ליצור עיצובים מדהימים מבלי לשלם סכומי כסף גדולים לתוכנות מורכבות שדורשות לימודים מקדימים. צריך רק לפתוח משתמש חינמי ולקרוא את סדרת הפוסטים "מדריך קנבה ליוצרות בנייר".

תוכנות אונליין נוספות לסקראפ דיגיטלי : memories.net -יצירת טיימליין של זכרונות על ידי העלאת תמונות בצורה בטוחה וסודית, Mixbox – יצירת סקראפ דיגיטלי למטרות הדפסה , Smilebox -סקראפ דיגיטלי בסגנון מצגות וקולאג'ים.

אחרי שמצאנו לנו את התוכנה הכי נוחה עבורנו, אפשר להתחיל !

חיפוש השראה וסגנון

סקראפ דיגיטלי הוא ארץ האפשרויות הבלתי נגמרות. בגלל שאין לנו מגבלה של ציוד, ניתן לעוף עם המחשבות ולתכנן את מה שאנחנו רוצות בדיוק לעיצוב שלנו.

גם אם אין לנו תכנון מדויק או שלא באה אלינו ההשראה, אנחנו יכולות לחפש השראה באינטרנט. הרשת מלאה ביוצרות העוסקות בתחום, בעיקר בארה"ב ניתן למצוא אתרים ובלוגים שלמים רק לסקראפ דיגטלי. אני ממליצה לכן להתחיל לחפש בגוגל את צמד המילים : Digital scrapbooking או בקיצור Digi scrap 🙂

וכמובן, יש לנו את הכלי הכי מדהים למציאת השראה: הפינטרסט! מצרפת לכן את לוח ההשראה האישי שלי לסקראפ דיגיטלי. מוזמנות לעקוב אחרי המשתמש שלי ולהתעדכן במה שאני שומרת שם.

בחירת תמונות

כשאנחנו עושות אלבום פיזי נכון שאנחנו מפתחות את התמונות שלנו לפני? אז גם בסקראפ דיגיטלי אנחנו בוחרות את התמונות שאנחנו רוצות לעיצוב שלנו לפני.

אני ממליצה לעשות סדר בתמונות בטלפון ולעלות את כולם לדרייב או לענן ולשמור אותם לפי קטגוריות או נושאים. למשל : תיקייה של תמונות של הכלבים, תיקייה בנושא חגים, תיקייה של תמונות מהטיול בגרמניה וכ'ו.

ברגע שהתמונות שלי מסודרות, אני יכולה לבחור אילו תמונות אני רוצה לשלב בעיצוב שלי וגם לבחור את הסגנון של העיצוב לפי התמונות.

למשל תמונות מהטיול בגרמניה יתאימו לקיט בנושא טיולים, ממש כמו בחירת סטאק פיזי.

מה זה קיט דיגיטלי ואיך משתמשים בו?

קיט דיגיטלי הוא המקביל לסטאק הדפים הפיזי שאנחנו כל כך אוהבות. הקיטים הדיגיטליים נמכרים בחניות אונליין וניתן להשתמש בהם לעיצוב דפי האלבום שלנו. כמו בחיים האמיתיים, בקיטים הדיגיטליים ניתן למצוא – ניירות, מדבקות, כרטיסיות, קישוטונים ועוד.

בואו נעבור על כל אחד מהאלמנטים שניתן למצוא בקיט כדי שתדעו בדיוק מה אתן צריכות

 ניירות / רקעים

מהווים את דפי בסיס שלנו וגם את הדפים המדוגמים הדיגיטליים, לרב מגיעים בגודל 12 × 12 אינץ' כדי שתוכלו להשתמש בהם כרקע לדף או לפרויקט. היתרון המשמעותי הוא הדף לא נגמר, אפשר להשתמש בו עוד ועוד!

הניירות מסופקים בדרך כלל כקובצי PNG ואם הם מסופקים כחלק מקיט, לרב הם נמצאים בתוך קובץ ZIP – קובץ המאפשר לדחוס קבצים ותיקיות ולהכניס אותם בתוך קובץ אחד.

צירפתי לכן דוגמא להורדה חינם 4 ניירות סקראפ דיגיטלי מתנה – לחצו על התמונה לקבלת הקישור להורדה

אלמנטים / קישוטים

אחרי שהוספנו רקע שאהבנו והוספנו תמונות, ניתן להוסיף קישוטים לעיצוב שיהפכו אותו למרשים יותר!

האלמנטים הדיגיטליים הם פרטים גרפיים דקורטיביים כמו סרטים, קשתות, מסגרות, חוטי תחרה ופרחים המקבילים לקישוטים התלת ממדיים המוכרים. לרוב מגיעים כקבצי png עם רקע שקוף, מצורפים גם הם בקובצי ZIP.

צירפתי לכן דוגמא מהממת לקיט חינמי , שמכיל בתוכו גם דפי בסיס, גם אלמנטים וגם חותמות דיגיטליות להדפסה (אלמנטים בשחור לבן) של היוצרת- קייט הדפילד. לחצו על התמונה כדי להגיע לאתר, שם לחצו על התמונה כדי להוריד ישירות למחשב:)

אותיות אלף-בית A-z

אלו קבצי אותיות בודדים המחליפים את חותכני האותיות שלנו, באמצעותם ניתן ליצור כותרות גרפיות לעיצוב. קבצי האותיות שונים מפונטים והם לא מותקנים במחשב, הם קבצי png כמו אלמנטים ומצורפים גם הם בקבצי ZIP.

הנה דוגמא לאותיות הורדה חינם מתנה מקייט הדפילד:)

שרבוטים, איורים וחותמות

 חותמות דיגיטליות הן מוצר דיי מוכר. בגדול, אלה רישומי מתאר ליצירת דפי עבודה, דפי צביעה ופרויקטים אחרים שבהם ניתן לצבוע את התוצאה המודפסת, ממש כמו חותמות דיו פיזיות. את אלמנטים אלו אפשר להוריד כרקעים שקופים או כקבצי PDF להדפסה. הנה דוגמאות להורדה מהאתר של קייט הדפילד:

כרטיסיות

כרטיסיות ג'ורנלינג, מי לא מכירה? אלה הכרטיסיות המשלימות לאלבום שלנו ואיתן גם אפשר ליצור כרטיס ברכה מקסימים.

בדרך כלל מסופקים בגודל 3 × 4, 4 × 6 או 4 × 4 אינץ'. הכרטיסיות נועדו להדפסה וניתן להתאים אותם לאלבומי כיסים כמו פרוג'קט לייף, לסקראפ היברדי, לכרטיסי ברכה ועוד. מסופקים בדרך כלל כקבצי jpg בודדים (מעולה לשינוי גודל ) וכקובץ PDF מוכן להדפסה.

תבניות

תבניות או טמפלטים הם דפים עיצוב מוכנים המאפשרים להרכיב במהירות דף לאלבום ע"י הוספת תמונות בלבד. הם חוסכים לנו זמן ונותנים לנו השראה. הגדלים הנפוצים הם 12 × 12 או 8.5 × 11 והקבצים מסופקים בדרך כלל במספר פורמטים כולל .PSD .TIFF ו- .PNG.

הנה דוגמאות מקסימות מהאתר של קייט הדפילד – לחצו על התמונה כדי להגיע לאתר

אחרי שמצאנו את הקיט שמתאים לנו או הסגנון שאנחנו רוצות לעיצוב שלנו, זה הזמן לעצב!

הכנסו לתוכנה שבחרתן לעבוד איתה, העלו את הקבצים והתמונות שבחרתן ועצבו כאות נפשכן 🙂

מי שרוצה ללמוד איך לעצב דף מעוצב בCanva התכונה הגרפית החינמית, מוזמנת לקרוא את מדריך Canva ליוצרת בנייר ואת המדריך ליצירת דף מעוצב בCanva.

אם התחום מסקרן אתכן והייתן רוצות לקבל השראה, טיפים הדרכות וגישה לקיטים חינימיים – הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו "סקראפ דיגיטלי – הקבוצה" .

ואם אתן רוצות לקבל ישירות למייל את המדריכים שמתפרסמים כאן – הצטרפו כאן:

תגובה אחת בנושא “מדריך למתחילות – סקראפ דיגיטלי

  1. מדריך כל כך מפורט! מקסים תודה על ההשקעה!
    אני מתחברת מאוד לעיצוב המשולב ההיברידי קשה לי לוותר על על הטקסטורות והמרקמים, והעומק שנוצר בין השכבות.

    Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s